Zoeken in deze blog

maandag 23 oktober 2017

STEIGERS GEDEELTELIJK WEG

De steigers zijn vandaag gedeeltelijk weggehaald. Al het hoge werk is klaar , alleen aan de voorkant nog voor de topgevel. Daar moeten de voegers vrijdag nog op en dan kan die ook weg. De voegers hebben wederom een nieuw opzetje gemaakt. Even drogen en dan kunnen we weer kiezen.
Linker zijkant, zonder de steigers.

Ook de linkerkant nu met Petra in de deuropening.

Achterkant

vanaf rechtsachter.

vrijdag 20 oktober 2017

STUKADOORS ZIJN BEGONNEN!

Afgelopen woensdag zijn de stukadoors begonnen, eerst impregneren van de wanden en daarna het stukwerk opbrengen. De stukadoors vonden het een flinke klus, er moet ook veel gestukt worden , in de loop van een paar welken zal ik een paar keer de ruimtes laten zien die klaar zijn. hieronder een eerste start.
Kantoor al bijna klaar





Onze slaapkamer, het begin is er.


Het stukwerk wordt opgebracht met een slang tegenwoordig.

HARDSTEEN OP DE TOPGEVEL !!!

De hardstenen afdekplaten op de "trap" van de topgevel liggen er nu ook op. Prachtig gezicht en keurig in lijn. Dirk sr heeft ze er mooi opgelegd. Een precies en hoog klusje. Nu kan het voegwerk ook gedaan worden want de voegers wilden aansluiten bij het hardsteen. Wij zijn zeer benieuwd naar het voegwerk straks.
Prachtige statige topgevel nu, er komt nog een smeedijzeren ornament op en uiteraard moet nog gevoegd.

nog in de steigers!

Close up van één stuk hardsteen, met papagaaienbek.

Van de zijkant genomen



VORSTEN LIGGEN ER OOK OP!!

Uiteraard moesten de nok vorsten er ook nog op. Dit moest uiteraard op de "oude" manier gebeuren. In de specie dus, er moest een vak mannetje aan te pas komen maar het ziet er mooi uit. Er waren een paar nok vorsten tekort , dus die staan in bestelling en komen er komende week op.
keurig strak in de specie

een flink stuk zo van onder af

inclusief dakdeel met de pannen

De specialist, eerst in de ruwe specie en later afstrijken

nog een prachtige close-up

DAKPANNEN LIGGEN ER OP !!

De dakpannen leggen er op, hier en daar nog een "looppaadje" voor de vorstenlegger. Het ziet er prachtig uit, precies zoals wij voor ogen hadden toen we besloten om oude pannen te nemen. Je krijgt meteen het gevoel dat de boerderij niet spiksplinter nieuw is , maar al wat ouder. Uiteraard moet het voegwerk van de gevel nog gedaan worden, dan krijg je een nog beter beeld van het geheel.
 Vanaf de buren genomen die hebben ook het oude huis gesloopt. Dus op dit moment kunnen we vanaf deze kant ook de boerderij goed zien, in de toekomst als de buren ook weer hebben gebouwd , gaat dit niet meer.

maandag 9 oktober 2017

DAKPANNEN LEGGEN BEGONNEN!!!!


Vandaag is er gestart met het leggen van de dakpannen. Met 6 man sterk zijn de pannenleggers begonnen. Eerst alle pannen op het dak hijsen en dan kunnen ze gelegd worden. Om en om gehaakt en sommige vastgeschroefd om een schuin looppad te houden. Met een kraan gingen de pannen naar boven. Beneden worden de pannen met beperkte hoeveelheid op een pallet gelegd die daarna met de kraan omhoog gaan. Daar worden ze in de juiste hoeveelheid op het dak gelegd , maar nog niet op de juiste plaats. Daar zijn de mannen later op het dak voor om ze goed passend aan elkaar te leggen. Soms een beetje schuiven maar dan komt het goed. Aan de zijkanten afslijpen op maat en vastleggen met haak. De oude pannen , allemaal ouder als 100 jaar , zijn nooit allemaal gelijk zoals met nieuwe pannen. Maar het past toch, gelegd door de vakman. de mannen staan erbij in het smoelenboek.
rijen met pannen op het dak, klaar om te leggen.

de wagen met kleine invouwbare kraan om de dakpannen omhoog te brengen




lege pallets weer naar beneden

pallets weer vullen beneden
En weer legen op het dak.




Een hoekje op het linker zijvlak ligt al vast
Rechts voor , er wordt een "loop route" vrijgehouden

Je moet niet bang uitgevallen zijn als pannenlegger


De voorkant ligt al helemaal vol.


Einde van de dag nog een pannen kwaliteitscontroleur op bezoek!!!  Jan.





zondag 8 oktober 2017

VELUX DAKRAMEN

Ook de velux dakramen zijn gemonteerd, even zoeken waar ze het beste zitten, ze moeten goed uitkomen mbt de sparren , goed op hoogte van binnen  en aan de buitenkant toch zoveel als mogelijk symmetrisch. Lijkt ons prima gelukt, als de binnenzijde is afgewerkt kunnen we zien hoeveel licht er binnen komt en of het voldoende is. De uitvoering hebben wij nog aangepast en hebben gekozen voor de "klassieke" uitstraling, met spijl in de midden, dat leek ons meer passen bij een boerderij, op advies van Piet van der Burg.

De 3 dakramen boven de "Loos" hierdoor komt de ochtendzon en geeft licht op de bovenverdieping en straalt door in de hal.

Hier het gemonteerde model waarvoor wij hebben gekozen, met spijl.


Petra bij de 2 dakramen van de slaapkamer van Sander.

Ook een dakraam voor zolder te zien.

De 2 dakramen naast de lichtstraat van de hal, beide voor de badkamers boven van Sander en Rianne.

TOPGEVEL KLAAR

De topgevel is gemetseld, uiteraard moet het hardsteen er nog op , de voegen er nog in, maar het uiterlijk staat. Afgelopen week ook met de voegers gesproken, dat gaat helemaal goed komen. Maar Ruben, de metselaar, heeft een mooi stukje werk neer gezet.
Hij staat helemaal

Het totaalplaatje

"langskijkje" rechts boven de schoorsteen, hier sta ik waarschijnlijk nooit meer !!!
Het bovenste stukje , met de uitbouw voor het ornament, deze volgt later.

De onderkant van de uitbouw, mooi trapsgewijs uitgebouwd.

volledig in zicht.



DAKGLAS !!!

Afgelopen week kwam het dak glas. Zeker het glas in de hal heeft een hele lengte en het was een hele toer om het te plaatsen. Verder natuurlijk 2 lichtstraten in de "Loos" en het brede dak licht in de keuken. Daarnaast ook nog in de badkamer en in de bijkeuken boven de deur.
Het glas in de hal, bestaat uit 2 delen, want anders is het te lang.

het dak glas in de keuken, net zo breed als het staande glas.

het dak glas in de "Loos"
Petra bij de daklichten van de bijkeuken en badkamer van ons
De opbouw van de overstekende glaslaag aan de onderkant, de onderlaag is korter en past in het kozijn.
Hier dan de afwerking , met lijsten keurig afgewerkt.





                                                                                            Een filmpje, moet ik nog uitzoeken om het werkend te krijgen